U kunt ons ook telefonisch bereiken op

Nog dit jaar fiscaal voordeel huiseigenaren

Eind dit jaar lopen verschillende fiscale voordelen voor huiseigenaren af. Dit jaar is het nog extra gunstig om een schenking te doen voor de woning.

Ook een verbouwing is door de lagere btw (6% in plaats van 21%) op arbeidskosten vriendelijker voor de portemonnee. De lang uitgestelde verbouwing, de energiebesparende maatregelen, en zelfs de aankoop van een woning; de overheid maakt het dit jaar aantrekkelijker om de knoop door te hakken. Huiseigenaren kunnen profiteren van een aantal tijdelijke maatregelen. Op 1 januari 2015 stoppen deze regelingen.

Vereniging Eigen Huis pleit ervoor dat sommige maatregelen langer geldig blijven. "We kunnen alleen nog niet aangeven in welke gevallen we voor verlenging gaan pleiten", zegt woordvoerder Manon van Essen van Vereniging Eigen Huis. "Daarbij moeten we zorgvuldige afwegingen maken. Het is daarbij ook de vraag wat er op Prinsjesdag gaat veranderen." De belangenorganisatie voor huiseigenaren krijgt veel vragen van leden over de tijdelijke verruimingen, vertelt Van Essen. "Ze maken zich zorgen over wat er gaat gebeuren. Ook wij kunnen niet voorspellen of regelingen wel of niet worden verlengd. We houden op onze website wel een overzicht bij van de veranderingen."

ZekerheidHuiseigenaren die overwegen om onderhoud aan de woning te laten plegen, maar ook mensen die een schenking willen doen, hebben in elk geval dit jaar nog de zekerheid dat ze kunnen profiteren van de tijdelijke maatregelen, stelt Van Essen. "Als je het dus voor de jaarwisseling rond kunt krijgen, is het natuurlijk gunstig om van de fiscale voordelen gebruik te maken."

Wacht alleen niet tot het kerstdiner, want dan kan het te laat zijn, adviseert Bram van Eijndthoven, hoofd van het ING Fiscaal Bureau. "Een schenking voor een aflossing moet daadwerkelijk zijn afgelost voor het eind van het jaar. En wie verbouwingswerkzaamheden tegen een laag btw-tarief wil laten uitvoeren, moet bedenken dat de werkzaamheden voor het eind van het jaar moeten zijn afgerond."