U kunt ons ook telefonisch bereiken op

Klanten betalen te veel boeterente

on 24 maart 2017

Als u bijvoorbeeld extra wilt aflossen krijgt u te maken met een boeterente. Een boeterente is een bedrag dat de geldverstrekkker in rekening brengt omdat zij hierdoor rente-inkomsten missen.

Na een onderzoek van de AFM blijkt dat veel klanten in de afgelopen jaren te veel boeterente hebben betaald, door een onjuiste berekening van de geldverstrekkers. Hypotheekaanbieders moeten de in rekening gebrachte boete voor het vervroegd aflossen herberekenen. Uit het onderzoek concludeert de AFM dat de aanbieders allemaal dezelfde netto contante waarde methode hanteren om de boeterente te berekenen, maar dat zij daarvoor verschillende berekeningen en variabelen hanteren. De verplichte herberekening geldt voor hypotheken vanaf 14 juli 2016 en kan ertoe leiden hypotheekaanbieders een deel van de betaalde vergoeding terug moeten betalen.

Veel partijen zijn het er echter niet mee eens dat de herberekening enkel geldt voor hypotheken vanaf 14 juli 2016. De directeur van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), liet weten dat de reden hiervoor is dat banken niet alleen concurreren op prijs, maar ook op voorwaarden. Daardoor zijn kleine verschillen in rekenmethoden ontstaan.

De herberekening geldt niet voor klanten die een boete hebben moeten betalen wegens rentemiddeling. AFM stelt dat het hier niet het geval is van een foute berekening omdat er rekening wordt gehouden met het klantbelang. De toezichthouder gaat de komende maanden wel onderzoeken of dit daadwerkelijk zo is.